Risico-inventarisatie en evaluatie

Risico’s in kaart brengen en aanpakken.

De RI&E (Risico-inventarisatie en evaluatie) is de basis van het Arbobeleid. Wanneer je weet welke risico’s gelden voor werknemers kunnen ze gericht worden aangepakt. Indien sprake is van thuiswerken, is het daarom ook belangrijk dat de thuiswerkplek in de RI&E wordt meegenomen. Bij beeldschermwerk gelden voor de RI&E thuiswerkplek dezelfde regels als op kantoor.

Inrichting thuiswerkplek

Aan de inrichting van de thuiswerkplek wordt vaak weinig tot geen aandacht geschonken. Vooral aan het begin van de Coronacrisis toen iedereen van vandaag op morgen moest thuiswerken, was de aandacht voor een goede thuiswerkplek ver te zoeken. Langdurig werken aan een niet goed ingerichte thuiswerkplek leidt echter al snel tot klachten. Een goede, instelbare thuiswerkplek is dan ook zeer belangrijk. Des te meer wanneer iemand langdurig, structureel thuiswerkt. Maar wanneer is de werkplek goed te noemen?

Wil je een GRATIS Thuiswerkplek Checklist ontvangen om de thuiswerkplek te toetsen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Instellen werkplek

Gratis download

Verzend download link naar:

Ik bevestig dat ik het privacybeleid heb gelezen en ermee akkoord ga

Goede thuiswerkplek

Wanneer je thuis werkt is het belangrijk om gebruik te maken van een goede bureaustoel en een goed bureau. Immers: wanneer deze middelen niet goed zijn, heeft dat een negatief effect op de zithouding. Een slechte zithouding kan op zijn beurt weer leiden tot allerlei fysieke klachten.

Naast een goede bureaustoel en een goed bureau is het ook belangrijk gebruik te maken van de juiste hulpmiddelen:

  • Werk je bijvoorbeeld met een laptop? Dan heb je een losse monitor of een laptopstandaard nodig om het scherm op de juiste hoogte te brengen. Tevens moet dit gecombineerd worden met een los toetsenbord en een losse muis.
  • Werk je met losse documenten? Dan is een documenthouder nodig.

Al deze eisen die aan de (thuis)werkplek worden gesteld zijn terug te vinden in de Arbonormen. Ook voor de plaatsing van de thuiswerkplek zijn normen opgesteld. En werkplek moet bijvoorbeeld nooit recht voor een raam zijn geplaatst. Dat zorgt voor veel lichthinder, door het contrast tussen het scherm en de achtergrond, of door hinderende spiegeling.

Ergonomische thuiswerkplek

Een goede thuiswerkplek is ook ergonomisch goed instelbaar op de lichaamsmaten van de gebruiker. De werkplek kan qua functionaliteiten nog zo goed zijn: wanneer de werkplek niet goed is ingesteld, zit de gebruiker nog steeds in een slechte houding.

Risico’s in kaart brengen

De werkgever heeft de verantwoording om te zorgen voor een thuiswerkplek die voldoet aan de Arbonormen. De werkgever heeft hiertoe de verantwoording de werkplek te toetsen. Zo kan hij bepalen of deze voldoet aan de Arbonormen. Dat kan middels een huisbezoek, of aan de hand van foto’s. Onze gratis Thuiswerkplekcheck.

Wil je een GRATIS Thuiswerkplek Checklist ontvangen om de thuiswerkplek te toetsen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Instellen werkplek

Gratis download

Verzend download link naar:

Ik bevestig dat ik het privacybeleid heb gelezen en ermee akkoord ga

Wij helpen u graag de thuiswerkplek te toetsen

Kom je er niet uit met onze RI&E thuiswerkplek checklist? Vind je het lastig om te toetsen of de thuiswerkplek van de werknemer voldoet aan de Arbonormen? Een juist ingerichte thuiswerkplek die voldoet aan de Arbonormen voorkomt klachten bij werknemers en zorgt dat de werkgever aan zijn wettelijke verantwoordelijkheden voldoet. We kunnen je hierbij helpen. Dat doen we graag!

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op!