Thuiswerken: voor de een is het al jarenlang een bekend begrip en voor de ander geheel nieuw. Thuiswerken was al langzaamaan aan populariteit aan het winnen, maar sinds het ontstaan van de Coronacrisis in maart 2020 is het voor veel mensen dagelijkse realiteit. De een vindt thuiswerken helemaal geweldig: eindelijk níet ’s ochtends in de auto naar het werk… De ander kan niet wachten om weer naar kantoor te gaan. 

Of je nou fan bent van thuis werken of niet: we zien toch de nodige problemen de kop opsteken nu mensen vaak opeens thuis zitten te werken. Daarom hebben wij voor jou onze top 10 tips voor thuiswerkers opgesteld!

1. Begin de thuiswerkdag zoals iedere normale dag

Structuur is belangrijk. Om fris en fruitig aan je werkdag te beginnen, kun je de dag het beste starten zoals je gewend bent wanneer je naar kantoor gaat. Door de dag te beginnen volgens een vaste routine bereid je je mentaal voor op de werkdag die eraan komt. Wanneer je de keuze maakt om langer te blijven slapen of je niet aan te kleden blijf je al snel in de relaxmodus. Dat bevordert de productiviteit uiteraard niet.

2. Een werkplek waar je ongestoord kunt werken

Harde muziek, een partner die net bezig is met een Teams-vergadering, spelende kinderen: afleiding verstoord de concentratie, waardoor je minder prettig werkt. We raden aan om een werkplek in te richten in een aparte ruimte, zoals een thuiskantoor, zolderkamer of de slaapkamer. Het is hierbij handig om afspraken te maken met huisgenoten: wanneer mogen ze je storen en wanneer vooral niet? Zorg dat je thuis net zo prettig kunt werken als op kantoor.

3. Plaats de werkplek haaks ten opzichte van het raam

De Arbowet schrijft op kantoor voor dat een werkplek haaks gepositioneerd moet worden ten opzichte van een raam. Zo wordt hinderlijke spiegeling op je beeldscherm voorkomen en wordt hinderlijk contrast tussen het beeldscherm en het licht erachter voorkomen. Die richtlijn is uiteraard ook voor de thuiswerkplek een gouden regel. Lichthinder is belastend voor de ogen en kan leiden tot hoofdpijn. Die problemen kunnen makkelijk voorkomen worden door het bureau een kwartslag te draaien.

4. Zorg voor een goede werkhouding

De een heeft een professioneel thuiskantoor ingericht, de ander behelpt zich aan met een keukenstoel aan de keukentafel. Voorkomen is altijd beter dan genezen! Je hebt maar één lichaam, dus het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Zet de laptop op de goede hoogte, creëer een goede zithouding en stel de werkplek voor zover mogelijk goed af. Indien thuiswerken iets structureels is, raden we aan om een goede thuiswerkplek aan te schaffen.

Is het thuiswerken tijdelijk? Overweeg dan eens om een thuiswerkplek te huren.

Wist je overigens dat je werkgever ervoor verantwoordelijk is dat je verantwoord thuis je werk kunt doen? Lees hier meer over de zorgplicht van de werkgever bij thuiswerken!

Opzoek naar een goede Ergonomische Bureaustoel? Bekijk eens een van de onderstaande stoelen:

Backapp Hipp
Backapp Smart
Capisco Puls 8010
HÅG Futu
Ergoproof Edition

5. Varieer regelmatig van houding

De beste houding is de volgende… variëren moet je leren… Het zijn wellicht ietwat afgezaagde kreten, maar ze zijn desondanks zeker waar! Regelmatig van houding variëren is gezond. Het zorgt ervoor dat je niet de hele dag dezelfde spieren en gewrichten belast, je stimuleert de doorbloeding. Bovendien zijn we van origine helemaal niet gemaakt om de hele dag zittend door te brengen (denk maar aan de prehistorie, toen waren we de hele dag bezig met jaen en verzamelen).

Als richtlijn hanteren we de stelling: ieder half uur minstens twee minuten niet zitten. In die tijd kun je koffie halen, de vaatwasser uitruimen, de wasmachine aanzetten óf staand werken! Met een zit-sta bureau ben je niet genoodzaakt om de hele dag zittend te werken. Dat is wel zo gezond én handig!

Opzoek naar een ergonomische zit-sta bureau? Bekijk eens onze modellen.
Ergoproof Basic zit-sta bureau
Ergoproof Pro zit-sta bureau

6. Zet je beeldscherm op de juiste hoogte

Een te laag scherm stimuleert een voorovergebogen, ronde zithouding. Dat zorgt op zijn beurt al snel voor nekpijn, rugpijn en hoofdpijn. Een te hoog scherm daarentegen zorgt voor een geforceerde houding, waarbij je de nek overstrekt. Wat is dan de goede hoogte?

We hanteren als stelregel dat de bovenzijde van het scherm op ooghoogte moet staan. Werk je met een laptop? Gebruik dan een laptopstandaard om het scherm op hoogte te brengen. Zo stimuleer je jezelf tot het aannemen van een rechtop zittende houding. Immers: het hoofd volgt de ogen.

7. Werk je met een laptop? Gebruik dan ook een los toetsenbord en muis

Om het scherm op de juiste hoogte te brengen is een laptopstandaard nodig. Typen en muizen op een laptop die op een laptopstandaard is geplaatst is onverstandig. Het zorgt voor een onnatuurlijke, geforceerde positie van de polsen en het zorgt al snel voor klachten zoals RSI of KANS-klachten. Daarom: combineer een laptop altijd met een laptopstandaard, los toetsenbord en losse muis. Ook vanuit de Arbowet is dit een harde eis.

Bekijk eens ons assortiment ergonomische muizen en toetsenborden!

8. Plan je dag goed in

Een duidelijke planning zorgt ervoor dat je doelgericht en gefocust je werk kunt doen. Neem in je planning ook voldoende tijd voor pauzes en onderbrekingen.  Na een uur beeldschermwerk kun je beter even weggaan van de monitor. Pauzes zijn belangrijk! Uren aan een stuk doorwerken verminderd de productiviteit.

9. Begin met de vervelendste taak

Niets is zo vervelend als de hele dag tegen een klus ophikken. De taak wordt van de ochtend naar de middag verplaatst, van de middag tot het eind van de werkdag… Doe je die vervelende taak eerst, dan ben je ervan af.

10. Houd op afstand contact met collega’s

Thuis werken hoeft niet per se te betekenen dat je individueel moet werken. Je bent en blijft een team. Alleen ben je sneller, samen kom je verder. Het gegeven dat je niet fysiek dicht bij je collega’s bent, wil nog niet zeggen dat je geen contact meer kunt onderhouden. In tegendeel! Ook op afstand is samenwerken goed te doen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de thuiswerkplek checklist