De basis van een goede, ergonomische thuiswerkplek is een goed instelbaar bureau en de juiste stoel. Een goede thuiswerkplek zorgt ervoor dat je niet de hele dag zit te werken in een starre, vaste zithouding. Een goede werkplek houdt je in beweging! Vandaar dat een zit-sta bureau een goede toevoeging is aan een thuiswerkplek. Zo kun je dynamisch werken. Afhankelijk van het type stoel zal je je houding meer of minder variëren.

Wij hanteren als richtlijn om ieder half uur mínstens twee minuten niet te zitten. Die twee minuten kun je bijvoorbeeld invullen met een koffiepauze, de vaatwasser uitruimen, maar ook door staand te werken. Ons lichaam is niet erop gebouwd om langdurig te zitten. Des te meer je varieert en geregeld staand werkt, des te beter!

Bureaustoel voor thuis

De stoel die bij een thuiswerkplek het beste bij je past, zorgt ervoor dat je de juiste werkhouding aanneemt. We maken een onderscheid tussen zitten op een traditionele bureaustoel (een bureaustoel mét een rugleuning in hoek van ongeveer 90º) en het zitten op een actieve zitoplossing (zitten op een bureaustoel zonder rugleuning in hoek van zo’n 130º).

Actief zitten

We zeggen vaker ‘de beste zithouding is de volgende’. Daarmee duiden we op het belang van het variëren van houding. Langdurig in eenzelfde houding zitten, hoe comfortabel ook, is niet goed. Dat is een van de redenen dat wij enthousiast worden van actieve zitoplossingen: dergelijke bureaustoelen houdt je als vanzelf in beweging.

Het voordeel van het zitten op een actieve zitoplossing is dat je een neutrale, natuurlijke zithouding aanneemt. Het bekken blijft in een neutrale positie, waardoor ook de lumbale wervelkolom een neutrale stand behoudt. Je blijft veel makkelijker rechtop zitten. Ook het ontbreken van een rugleuning zien wij hierbij als positief: je leunt niet ergens tegenaan, maar gebruikt spierkracht en energie om rechtop te blijven zitten. Zo houdt u uzelf in balans en blijft het interne kacheltje aan. U voorkomt fysieke klachten en sedentair gedrag. Een ander bijkomend voorbeeld is dat een actieve stoel doorgaans minder instelknoppen heeft dan een traditionele stoel. Minder knoppen betekent dan ook: makkelijker instelbaar! Zijn er meerdere gebruikers van de thuiswerkplek? Dan is het belangrijk om even na te gaan of iedereen van de thuiswerkplekstoel gebruik kan maken.

actief zitten

Traditionele bureaustoelen

Bij een traditionele bureaustoel is het belangrijk dat de bureaustoel voldoende instelmogelijkheden biedt om je goed te ondersteunen. Wanneer dit niet gebeurt, zit je al snel onderuitgezakt of voorovergebogen. Het streven is bij een traditionele bureaustoel altijd dat je wordt gestimuleerd om rechtop te zitten en dat je kunt bewegen tijdens het zitten. De traditionele stoel heeft doorgaans meer instelmogelijkheden, hetgeen bij meerdere gebruikers betekent dat de stoel telkens opnieuw ingesteld moet worden: iedere gebruiker dient te weten welk knopje waarvoor dient.

Bekijk hier ons assortiment bureaustoelen voor thuis!

Bureau voor thuis

Een instelbaar bureau is altijd beter dan een bureau met vaste hoogte. Een verstelbaar bureau kun je aanpassen aan jouw ideale werkhoogte. Nog beter is een verstelbaar bureau dat je ook nog eens de vrijheid biedt om staand te werken: een zit-sta bureau. Hierbij is een elektrisch verstelbaar bureau een betere keuze dan een zwengel-verstelbaar bureau. Het zwengelen is voor de meeste gebruikers een te grote drempel om het bureau structureel te gebruiken waar het voor dient. Resultaat: je zit alsnog de hele dag zittend te werken. Dat is uiteraard zonde.

Het is het belangrijk dat je geprikkeld wordt om van houding te variëren: het meest eenvoudige is om een eierwekker te gebruiken die na 30 minuten het signaal geeft om van houding te veranderen. Er bestaan ook intelligente zit-sta bureaus (IntelliDesk) die je tijdig waarschuwen om van houding te wisselen. Je kunt bij IntelliDesk bureaus met één muisklik de hoogte van het bureau aanpassen.

Bekijk hier ons aanbod zit-sta bureaus voor thuis!

zit sta bureaus

Voordelen staand werken

Staand werken brengt veel voordelen met zich mee. Het grootste voordeel van staand werken, is dat je niet zit. Dat klinkt logisch en dat is het ook. De gedachte hierachter is dat veel zitten (ook wel sedentair gedrag genoemd) slecht is voor de gezondheid. Langdurig stilzitten vergroot de kans op het ontstaan van allerhande aandoeningen en klachten. Denk qua fysieke klachten bijvoorbeeld aan rugklachten, nekklachten, hoofdpijn en vermoeidheid. Naast deze fysieke klachten vergroot sedentair gedrag ook de kans op aandoeningen zoals diabetes, hartfalen en obesitas.

Een ander groot voordeel van staand werken is dat je de doorbloeding bevorderd. Een betere doorbloeding betekent dat meer zuurstofrijk bloed naar de hersenen gaat. Resultaat: meer concentratie, minder vermoeidheid en meer productiviteit.

Hoe lang mag je staand werken?

We raden altijd aan om ieder half uur minstens 2 minuten níet te zitten. Wanneer je eenmaal staat te werken raden we aan om maximaal 1 uur aan een stuk staand te werken. Sta je langer dan 1 uur aan één stuk te werken, wordt het staan belastend voor de benen en voeten. Uiteraard kun je wel meermaals per dag staand werken. De kracht van het variëren van houding!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de thuiswerkplek checklist