Een ergonomische werkplek houdt in dat de werkplek kan worden aangepast aan de individuele lichaamsmaten en behoeften van de gebruiker. Het is belangrijk dat de werkplek goed kan worden aangepast aan de werknemer, om fysieke klachten te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een bureaustoel die kan worden aangepast aan de lichaamslengte en het postuur van de werknemer. Of een bureau dat op de juiste werkhoogte van worden ingesteld.

Pijnklachten tijdens het beeldschermwerken

Verkeerd zitten kan leiden tot veel verschillende fysieke klachten. Denk bijvoorbeeld aan rugklachten, nekklachten en hoofdpijn. Ook mentale klachten zoals vermoeidheid en concentratieverlies kunnen ontstaan door een verkeerde zithouding. Dat komt bijvoorbeeld doordat specifieke spiergroepen langdurig op spanning komen te staan, doordat de doorbloeding wordt beperkt of doordat de zithouding zorgt voor eenzijdige druk op tussenwervelschijven.

Sedentair gedrag

Ook langdurig en veel zitten brengt risico’s met zich mee. Dat noemen we ook wel sedentair gedrag. We vergeten vaak hoeveel we zitten. We zitten te ontbijten, zitten in de auto, zitten op het werk, zitten voor de tv, etc. Al dat zitten kan leiden tot aandoeningen zoals diabetes, obesitas, hartfalen en depressies. Men legt zelfs een link tussen jarenlang sedentair gedrag en vroegtijdig overlijden.

De juiste zithouding

We maken een onderscheid tussen zitten op een traditionele bureaustoel (een bureaustoel met een rugleuning in hoek van 90º) en het zitten op een actieve zitoplossing (zitten op een bureaustoel zonder rugleuning in hoek van zo’n 130º).

Het voordeel van het zitten op een actieve zitoplossing is dat u een neutrale, natuurlijke zithouding aanneemt. Het bekken blijft in een neutrale positie, waardoor ook de lumbale wervelkolom een neutrale stand behoudt. U blijft veel makkelijker rechtop zitten. Ook het ontbreken van een rugleuning zien wij hierbij als positief: u hangt niet ergens tegenaan, maar gebruikt spierkracht en energie om rechtop te blijven zitten. Zo houdt u zichzelf in balans en blijft het interne kacheltje aan. U voorkomt fysieke klachten en sedentair gedrag!

Bij een traditionele bureaustoel is het belangrijk dat de bureaustoel voldoende instelmogelijkheden biedt om u goed te ondersteunen. Wanneer dit niet gebeurt, zit u al snel onderuitgezakt of voorovergebogen. Het streven is bij een traditionele bureaustoel altijd dat u wordt gestimuleerd om rechtop te zitten en dat u kunt bewegen tijdens het zitten.

Voldoende variëren van houding

We zeggen vaker ‘De beste zithouding is de volgende’. Daarmee duiden we op het belang van het variëren van houding. Langdurig in eenzelfde houding zitten, hoe comfortabel ook, is niet goed. Dat is een van de redenen dat wij enthousiast zijn van actieve zitoplossingen: dergelijke bureaustoelen houden u als vanzelf in beweging.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de thuiswerkplek checklist